dissabte, 3 d’abril del 2010

Influències que va rebre Kant.

Influències:

1.Plató:

Les "Idees" de Plató guarden certa semblança amb les anomenades per Kant "idees pures" de la raó (ànima, món, Déu).
 
Un dels arguments utilitzats per Plató per a demostrar la immortalitat de l'ànima s'assembla a la defensa kantiana de la immortalitat de l'ànima (segon "postulat de la raó pràctica").

2.El pensament estoic: pel seu estricte sentit del deure, llunyà a una concepció hedonista i tan del gust del rigorisme kantià.

3.Del Racionalisme:

En la seva joventut Kant va acceptar les tesis racionalistes més importants del racionalista Wolff.

En la seva maduresa s'allunya del racionalisme però coincideix amb aquest corrent en les tesis següents:

Possibilitat d'un coneixement estricte (els judicis sintètics a priori), un coneixement extensiu, però també universal i necessari, encara que referit únicament als mers fenòmens;
no tots els elements que intervenen en el coneixement tenen el seu origen en l'experiència empírica, ja que hi ha elements a priori (per als racionalistes les idees innates ", per Kant les estructures a prioris mes referides a la forma que ha de tenir tot objecte perquè es pugui conèixer).

4.De l'Empirisme:

Hume el va portar a rebutjar les pretensions de la "filosofia dogmàtica" del racionalisme (li "va despertar del somni dogmàtic").

L'experiència no permet extreure universalitat ni necessitat, (així, de l'experiència només podem obtenir enunciats particulars i contingents, judicis que Kant dirà sintètics a posteriori).

El coneixement es pot referir només al que es dóna als sentits, i el que estigui més enllà dels sentits incognoscible, tesi que portarà a l'afirmació que no és possible la metafísica com a ciència, (tot i que Kant afirma que el món moral obre la porta a la relació de l'home amb el metafísic).

5.De la Il.lustració

Generals:

Kant, amb la seva obra Resposta a la pregunta: Què és la Il.lustració?, Es va convertir en el més important representant d'aquest corrent a Alemanya; la idea il.lustrada de la importància de la raó, tant com a guia per al coneixement de la realitat com per a la pràctica moral; en l'optimisme que porta a considerar que aquesta facultat és l'instrument adequat per emancipar l'home dels errors de la tradició.

Newton:

La seva teoria física el va portar a Kant a considerar que existeix el coneixement sintètic a priori ia intentar comprendre com és possible aquest exelente coneixement respecte del món físic; la seva visió mecanicista del món natural fomentar en Kant la creença en l'existència de lleis deterministes respecte del món natural i la consideració que l'home, en tant que pertany a aquest món, no és lliure (en la mesura que és un mer fenomen ).
 

Rousseau:

li va mostrar l'existència d'un ordre diferent al físic, el valor de la moral i del món de l'esperit i la llibertat necessària en l'home per poder participar d'aquest món moral.